Штампа

gmo         

Драги резолуционари, како имамо велику медијску блокаду по питању негативних ефеката ГМО организама, морамо да се међусобно информишемо, да се наоружамо знањем, да би се у времену,  које је испред нас, одбранили од ових производа сваке врсте, колико нам то могућности и околности буду дозвољавале. Мене је ова тема веома заинтересовала, прочитала сам доста текстова, била сам на неким предавањима, трибинама,  да бих се информисала и схватила о чему се ради и колико је то гмо - опасно. 

 


Покушаћу да вам,  у наредна три текста,  укратко пренесем своја сазнања. Нисам из струке која се овим бави, али у питању је здравље свих нас, а и знате како наш народ каже: "Не морам да будем кокошка да бих препознала мућак".


Пре 6 година у Београду је одржана међународна конференција о ГМО, под називом ,,Етика или интерес,,  и говорили су домаћи и страни стручњаци али и произвођачи који се боре са овим злом. Тада је још било неких протеста против ГМО, а данас када поново у Скупштину долазе предлози измена закона који нас штити од ове пошасти, нема никог да позове на такво окупљање, ни ,,Шеврдалић,, од Скупштине два путића, а ни један на улицу, ни онај што је  ,,ономад,, гладовао испред тог здања, све борећи се за правду, била сам на протестима када је ватрено осуђивао измене доброг Закона који нас штити од ГМО.  Ћути и онај ,,породични, православни,,  фолирант. Шушке шушкају тако гласно да заглушују глас савести. Ни ја вас нећу позвати на протест, знам чуће за то  мало нас,  али могу да вас информишем о ономе што сам ја научила.


ГМО биљке и животиње не постоје у природи, они настају у лабораторијама биотехнолошких корпорација, када се ,,генетским пиштољем,, насилно мешају гени једне врсте са генима друге, сасвим различите врсте. Инвазивним методама се ћелијски зид насилно пробија, како би у ћелију био уметнут генетски материјал из бактерија, вируса, других биљака и животиња, који би ћелија  иначе, у природним условима, одбациила као страно тело. Тако се комбинују, на пример: гени парадајза и рибе, кукуруза и бактерије, патлиџана и вируса, кромпир и дуван са генима рибе, која живи у хладним пределима (да би биљке биле отпорне на хладноћу), поморанџа са генима спанаћа, сом који је измењен како би растао брже, лосос такође, маке које светле у мраку, купус са генима шкорпије, који производи отров за инсекте, затим коза са генима паука или ратарске културе са геном бактерије, који  генерише протеин штетан по инсекте (убија их ако поједу биљку), ратарске културе са геном, који биљку чини отпорном на хербицид глифосат итд. 


Ово је анти-наука, зато што су контрола и профит стављени испред човека. 


У гмо не спадају  организми добијени класичним  методама селекције, као што су калемљење, хибриди и сл. при чему се врши одабирање родитеља унутар исте врсте, на пр. укрштањем између два парадајза или два кукуруза, да се добије плод који има боље карактеристике, него што имају родитељи унутар ИСТЕ врсте. 
Треба рећи и то да у природи понекад дође до укрштања 2 различите врсте, као што су  настале  муле и мазге укрштањем примерака коња и магараца, или лава и тигрице потомак лигар, долази и до спонтаног укрштања фазана и тетреба, и још неких врста, али њихово потомство је стерилно. 


Важно је знати, у вези са ГМО, да су комбинације и везе различитих и разнородних гена веома нестабилне. Оне пуцају и везују се у организму онога, ко ту храну једе, па се трајно мења генетски материјал домаћина. Оне се такође понашају крајње неочекивано, мењају се, мутирају у наредним генерацијама, па је неопходна стална контрола. Произвођаче то не занима, већ само јуре за профитом. Колико је велика опасност, види се из податка да се у нашем организму на нивоу сваке ћелије одвија 35.000 хемијских реакција у свакој секунди. У току сваке од тих реакција може доћи до пепредвиђених мутација, то су на хиљаде измена у људском генетском материјалу. Ово ДЕЛУЈЕ КАО САВРШЕН СЛОЧИН БЕЗ ДОКАЗА. 


Наше тело не препознаје ГМ храну као природну и на њу реагује као на страно тело, па се због тога јављају алергијске реакције, телесне деформације, хормонски поремећаји, канцер, стерилитет и друге тешке болести.  Постоји опасност и да неки од ГМ организама неконтролисано напусти лабораторију, па да се на пример, ако је у питању животиња, пари са примерцима своје врсте. Нико не може да зна до каквих би то мутација довело. 


Због мултинационалних компанија, међу којима је најмоћнија ,,Монсатно,, највећи светски произвођач ГМ семена, које су профит ставиле испред и изнад здравља и живота, не дозвољава се истраживање негативних ефеката ГМО мутаната. ГМО појавили су се 1972.г а већ 1974.г су масовно тражили да се ова истраживања обуставе. ,,Монсанто,, је прво правио бојне отрове и то тзв. Бели прах. Он је примењен у рату у Вијетнаму, да би уништио сво лишће у шумама где се крила вијетнамска војска. 


Од 2010.г. на листи одабраних семена, на сајту Министарства пољопривреде, налази се списак семана, које буде компаније:  ,,Du pont,,  ,,Bayer,, ,,BASF,, ,,SAAT,, a које су  ћерке фирми (тровачница) ,,Монсато,, и ,,Синђента,, (,,Syngenta,,), a то су највећи светски произвођачи ГМ семена у свету. Сви они који релативизују опасност од ове ГЕНОЦИДНЕ ХРАНЕ СУ  ГМО ЛОБИСТИ.


Међутим, постоје реномирани светски стручњаци научници из области генетике, лекари, који као свесни и савесни људи, у тајности, јер другачије не може,  врше истраживања и затим резултате објављују, да се информише и широка јавност, о погубном утицају ГМО на целокупни живи свет. Истина, тако, ипак успева да се сазна и сачува. Сви ови храбри људи бивају дискредитовани од стране колега, који раде за ове мултинационалне компаније, јер истина не сме да се сазна а камоли да се шири. Неки бивају и физички удаљени, јер је профит једино мерило свих вредности. 


Група од 828 светских стручњака, различитих специјалности из 84 државе света, потписали су отворено писмо владама, свих држава, па и нашој, у којем се упозоравају на ГЕНОЦИДНЕ ПОСЛЕДИЦЕ ГМО, јер код човека изазивају чак 65 различитих болести укључујући и малигне, са смртним исходом. Последица је и стерилитет, који је доказан на лабораторијским пацовима, који су храњени оваквом храном. Ове последице не може избећи ни човек, нико неће бити поштеђен, јер се врши притисак да се не обележавају производи који садрже ГМО. Свуда у свету то се зове ГЕНОЦИД. 


То је схватила и Швајцарска, која је прво дозволила, па је увела потпуну забрану. Мађарска је својим Уставом од јануара 2012.г. забранила ГМО на својој територији. Пољска је законом навела, које сорте кукуруза су забрањене на њеној територији. Бугарски народ је протестима на улици, поништио дозволу узгоја ГМО. 


У Француској је светски признат научник, др. Сералини, у тајности, са својим тимом, истраживао шта се дешава са мишевима, када им је током три године, у храну додаван глифозат, који је основни састојак хербицида за наводну заштиту усева, а продаје га ,,Мојнсанто,, тровачница у пакету са ГМ семеном. Код мишева су се развили огромни тумори. Када је ово објављено, одмах се дигла хајка на овог стручњака, да се дискредитују и он и његов рад. Поводом објављивања резулата ове студије, САД амбасадор у Паризу тражио је од своје Владе, да се Француска казни, за пример, јер одбија геноцид над својим народом. 
У Шкотској су још 1998.г. научници констатовали  оштећење свих унутрашњих органа, код пацова, који су храњени ГМО кромпиром. У експериментима 2006.г. примећено је да женке пацова, које су јеле ГМ соју, рађају озбиљно деформисану младунчад, од којих је половина умрла у року од 3 недеље, а преживели младунци су били стерилни. Било би смешно да није трагично, што су неки научници поводом овога, изјавили, да мишеви нису исто што и људи. Исте године, у Индији је умрло на хиљаде оваца, које су храњене, остацима усева од ГМ памука. Следеће године, опет се десио помор стоке, али су се појавиле и алергије међу индијском радницима, који су радили на пољима памука. Многи су тада изгубили све длаке са тела, што је директно повезано са хормонским поремећајима. Студије урађене у Индији, Немачкој и САД, показале су да, када се семеном памука хране краве, оне или побаце телад или су ова закржљала, а и често и умиру при телењу.  У Аргентини је после 10 година примене монсантовог хербицида код нас познатог као ,,Тотал,, примећено да се рађају деформисана деца. Да би ово научно доказао, прод. Др. Кораско је водоземцима убризгавао глифозат, (који је основни састојак, ,,Тотала,,) и то у ембрион који је био здрав. Жабице су се рађале са деформитетима главе, чак и без очију.  Постоје докази да је још 1980. г. САД министарство здравља знало за ове последице, али и дан данас препоручује исте отрове. У Пољској су пчелари доказали да Монсантов ,,810,, кукуруз, који ствара сопствени пестицид, убија пчеле и лептире и натерали су својим протестима, власт да ово забрани. У Италији се овим бавила тзв. ,,Малатестина група,, др. Малатеста и његове колеге, као и сви остали који врше независна истраживања, доживели су само притиске, дискредитовања, као и уцене, да се ману овог посла. 


Оно што вређа људско достојанство и интелигенцију је, да они који знају истину, корумпирани бизнисмени, политичари и научници, свесно обмањују необавештено грађанство, користећи пропагандну машинерију, која промовише ову опасну храну, лекове, вакцине и остале производе. Они кажу:
,,Ми смо стручњаци, верујте нам.,, !!!!!! Једини циљ им је трговина без ограничења и елиминација конкуренције у здравој храни, да се људима не би оставила могућност избора. Њихов је мото:


"Ко контролише храну, контролисаће и људе".


Такође је алармантно да чак 100 РЕТКИХ ВРСТА БИЉКА И ЖИВОТИЊА НЕСТАЈЕ СА ЛИЦА ЗЕМЉЕ СВАКИ ДАН, што због повећане смртности, због загађења,  због укрштања са гмо организмима или због конзумирања хране затроване са гмо.  На пример постоји реална опасност, да нестане аутентична уљана репица у Канади или 5.000 година стара сорта кикуруза у Мексику, коју су узгајале Маје и Астеци. У Америци је примећено да нестаје дрвеће, да оно што остане изгледа као да је спаљено бацачем пламена.  Природа се на све стране буни против насиља над њом. Примећено је такође да су почеле да нестају пчеле. Ако оне буду нестале, нестаће и мед, који је хиљадама година био храна и и лек, како је Хипократ изјавио 460 година пре Христа: "Нека ти храна буде први лек".

  На крају овог првог дела додала бих и ово. Морамо да знамо да су Светска здравствена организација и Организација за храну пољопривреду и неке друге организације УН, ЗАПРАВО ПРИВАТНЕ КОМПАНИЈЕ и као такве, оне раде у корист приватног бизниса. Оне су одговорне својим деоничарима, а не нама и раде у њиховом интересу, а не у интересу добробити људи. 


Поздрављам вас драги резолуционари, до следећег текста. Надам се да ће вам бити занимљиво и поучно.


Остајте с Богом.


---------------------------
Цветковић Весна