Pin It

 

2812181
Из косовског уставног суда је речено да није поднет ниједан захтев за оцену уставности закона који стварају услове за формирање “косовске војске“, пише Коссев.
Како се наводи, постојао је рок од осам дана за подношење жалбе, али то нико није учинио.Коссев подсећа да је Српска листа најавила да ће се жалити на кршење устава самопроглашене државе.

“Иако су на конференцији за медије најавили да ће поднети жалбу Уставном суду због кршења одредаба самог косовског устава, то до данас нису учинили. Најјача странка косовских Срба, Српска листа, додуше, како је њен гласноговорник Игор Симић рекао у Косовској Митровици 14. децембра, није ни очекивала да ће тај суд стати у одбрану права“, наводи Коссев. 
Додаје се и да је рок за реаговање почео 14. децембра, на дан усвајања закона који предвиђају формирање “косовске војске”. 
“Српска листа, али и српско државно руководство су више пута истицали да изгласавањем закона о трансформацији КБС приштинске власти покушавају да заобиђу уставне механизме за заштиту права заједница какво је право дупле већине и тиме крше сопствени Устав. Наиме, Српска листа сматра да је за измену мандата КБС било потребно изгласати уставне измене. За сваку измену устава потребно је 2/3 гласова свих посланика косовске скупштине и 2/3 гласова посланика свих представника невећинских заједница којих је у косовској скупштини 20. То значи да без најмање 4 гласа српских посланика и свих 10 гласова посланика који представљају Турке, Бошњаке, Горанце и заједницу Рома, Ашкалија и Египћана није могуће мењати Устав.Како би избегле ово, приштинске власти су промениле мандат КБС изменом закона. Ипак, из Српске листе жалбу нису поднели, али је остало обећање да ће прваци Српске листе стати голоруки испред свог голоруког српског народа”, закључује се у тексту.

-----------------
/КоССев/