Pin It

249

Возач "Ниш експреса", који је управљао аутобусом смрти, у несрећи је задобио повреде главе и грудног коша због чега је био у вештачкој коми. Како сазнајемо у КЦ Ниш, његово стање је сада стабилно и данас ће највероватније, након контролних прегледа, бити скинут са машине за дисање.

Возач "Ниш експреса", који је управљао аутобусом смрти, у несрећи је задобио повреде главе и грудног коша због чега је био у вештачкој коми. Како сазнајемо у КЦ Ниш, његово стање је сада стабилно и данас ће највероватније, након контролних прегледа, бити скинут са машине за дисање.

Према речима преживелих, возач, чији идентитет није познат у тренутку кобне несреће није телефонирао, нити куцао поруке, али, како тврде, није ни видео да наилази воз, све док није чуо крике путника. Направио је кобну грешку јер није стао испред пруге и зауставио аутобус да се увери да нема воза. Нажалост, тада је већ било касно. Како „Блиц“ сазнаје, возач је стар 31 годину и управо је он трећи пацијент (поред двоје тинејџера) за чији живот се боре лекари.
Према једном од сведочења путника, возач аутобуса је уз лагану узбрдицу наводно кренуо из треће брзине, због чега је аутобус бректао и мучио се. Путници су му довикивали да пребаци у прву како би се "извукао" преко пруге.
Према другим сведочењима, путници су неколико секунди пре кобног удара приметили да воз тутњи ка њима и могли су да наслуте своју стравичну судбину. Једни су возачу довикивали: "Иде воз!, Иде воз!", а други "Удариће нас!"
Тужилаштво чека да се возач опорави
Шта је тачан узрок несреће и како се возач понашао у критичним тренуцима, биће предмет истраге Основног јавног тужилаштва у Нишу која ће бити покренута оног тренутка када возач аутобуса буде у стању да да изјаву. Званичници, пре свега директор полиције Владимир Ребић, и пре завршене истраге, напоменули да је до несреће "највероватније дошло услед пропуста возача".
- У овом тренутку имам информације да је до саобраћајне незгоде, највероватније, дошло услед пропуста возача аутобуса. Истрага ће утврдити да ли је тако. Испитаће се да ли је возач испуњавао психо-физичке услове за управљање возилом, а проверићемо и све друге околности које су везане за услове пута - рекао је Ребић.
Према речима основног јавног тужиоца Саше Ђокића, против возача, чији идентитет није познат широј јавности, биће поднета кривична пријава због изазивања опште опасности са смртним исходом.
- Засад не можемо наставити са процесом док се возач не опорави како би дао изјаву. Он је под наџором полиције и прати се његов опоравак - рекао је раније Ђокић.
Са друге стране, из предузећа "Ниш експрес" у којем је био запослен упорно тврде да је возач са искуством, те да је био одморан и да је доброг здравственог стања, као и да је возило прошло технички преглед.
- Обавеза сваког нашег возача да на сваке две године контролише здравствено стање. Овај возач је последњи пут то урадио у јулу прошле године и све је било у реду - рекао је кобног јутра, 21. децембра, Новица Тасић, заменик директора "Ниш експреса".
Због несреће село Међурово и Ниш не памте, дан након трагедије проглашена је жалост, да би јуче били организовани и протести недалеко до пруге која је однела животе. За једне је, док се не доказе и коначно сазна истина, главни кривац возач, док се други позивају на недостатак рампе на овом пружном прелазу.
Подсетимо, у стравичној несреће погинуло је пет особа, од тога три на лицу места, док је 30 путника повређено. Тренутно се лекари боре за живот три особе, дечака (16), који има повреду кичме и његове вршњакиње која је неурохируршки оперисана због повреде централног нервног система, као и младића (31) који је у болницу смештен са повредама абдомена.

___________

/Блиц/