Pin It

78187


Москва -- Москва је забринута због ширења НАТО јер су његови војни капацитети, укључујући нуклеарне, усмерени ка Русији, рекао је руски премијер Дмитриј Медведев.
"Ширење НАТО је јасна претња за Русију, а јасан је и изазов", рекао је Медведев у интервјуу за лист "Комерсант".

Он је навео да НАТО још увек "покушава да окружи Русију", упркос чињеници да два блока сада више нису "у стању конфронтације или чак конфликта", као некад Варшавски пакт и НАТО, преноси Тасс. 

Штавише, додао је, НАТО се шири и чини све да укључи све више земаља. 

"Не можемо да затварамо очи пред тим зато што остаје принцип нуклеарног паритета, као и чињеница да војни лидери морају да буду свесни величине стратешких нуклеарних снага различитих земаља. Шта год наше колеге из земаља НАТО кажу, они то чине третирајући Русију као потенцијалног противника. Очигледно је да су њихови војни капацитети, укључујући нуклеарне су усмерени на Русију", казао је руски премијер. 

Према Медведеву, Москва је природно забринута због тога што се "обруч око Русије" стеже а број чланица НАТО наставља да расте. 

"И ми не треба да размишљамо само о претњама стратешким нуклеарним снагама, већ и о тактичком нуклеарном оружју које добија карактеристике стратеског јер се приближава руским границама, као и о конвенционалном оружју које због способности прецизних удара, може да начини страшну штету", рекао је Медведев.
/Б92/