Pin It

78185

Када је Грчка, традиционално једна од најближих руских пријатеља у Европи, протерала двоје руских дипломата прошлог месеца због покушаја разбијања споразума са суседном Македонијом, открила је растуц́у фрустрацију Москве због губитка утицаја председника Владимира Путина у једном кључном стратешком региону.

Проширењем Европске уније и Северноатлантског савеза на Балкан, Русија се из региона све више истискује. Москви ће бити веома тешко да тај тренд преобрати, кажу за сајт Блумберг људи упознати са њеном политиком према Балкану.

- Чланство у НАТО-у је лоше за нас - рекао је Леонид Решетников, бивши шеф руске стране обавештајне службе, који је такође служио као агент у Грчкој и другде на Балкану.

Како је рекао, Русија ту мало шта може да учини јер Запад чисти ту територију од "супарничких утицаја".

Дубоким историјским и културним везама Русије и Балкана учинили су регион дуго година склоним проруском расположењу које је Москви обезбедило топлије односе него са вец́ином остатка Европе.

Међутим сада се балканске земље све више окрећу ка Западу, пише Блумберг.

Чак и услед подела унутар ЕУ и питања која је поставио председник САД Доналд Трамп о посвец́ености Сједињених Држава својим савезницама у НАТО-у, блокови и даље показују снажну привлачност у региону својим обец́ањима повец́ања трговине и животног стандарда, јачања владавине закона и безбедности. Смањење геополитичког досега Русије представља историјски ударац за Путина, иако се, због њене политике у Сирији и мешања у америчку политику, чини да расте њена моћ у свету.

- Русија делује прилично пасивно. Потребан јој је план акције - рекао је Александар Дугин, националистички мислилац и некадашњи саветник Кремља који промовише визију руске доминације широм Европе и Евроазије.Подмићивање против грчко-македонског споразума

Грчка је протерала руске изасланике након што их оптужује да су подмиц́ивали званичнике у покушају да блокирају споразум којим се решава спор око имена Републике Македоније и омогуц́ава јој почетак разговора о чланству у НАТО-у. Руско министарство иностраних послова оптужило је Атину да се придружило "прљавим провокацијама".

Према том споразуму, Република Македонија ц́е постати Република Северна Македонија.

Грчка је "потпуно одлучна" да ратификује споразум, рекао је Костас Доузинас, члан владајуц́е партије "Сириза" и шеф парламентарне комисије за одбрану и спољне односе.

- Ако Руси и даље покушавају да га зауставе, наша реакција ц́е бити јака - рекао је он.

Чак и партија проруских Независних Грка, млађи коалициони партнер владе премијера Алексиса Ципраса, оптужује Москву за мешање, иако се она сама противи споразуму.

Постоје "информације из прве руке да је дошло до мешања Русије у грчка питања", рекао је потпредседник странке, Панос Сгоуридис. - Од кључног је значаја да се заштити национални суверенитет Грчке - рекао је он.

Република Македонија планира да одржи референдум о имену 30. септембра. Договору се супротставља председник Ђорђе Иванов, док је премијер Зоран Заев оптужио неименоване грчке бизнисмене који симпатишу Русију, да подстичу протесте против споразума.

Прошлог месеца, Пројекат извештавања о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), конзорцијума истраживачких новинара, навео је да у документима Министарства унутрашњих послова Републике Македоније пише да је грчко-руски милијардер Иван Савидис платио 300.000 евра противницима споразума. Његов заступник је одбио да коментарише.

- Бивша Југословенска република ће бити део НАТО. Круг непријатеља јача око Русије - рекао је Франц Клинцевич, члан комитета за одбрану и безбедност горњег дома руског парламента.

  

Шта је са Србијом

Албанија и Хрватска су чланице НАТО-а, док Босна и Херцеговина каже да жели да се придружи Алијанси, мада босански Срби са везама са Русијом прете да ц́е блокирати сваки такав покушај. Чак се и најближа савезница Русије на Балкану Србија, придружила програму сарадње НАТО-а у Партнерству за мир, пише амерички сајт.

У међувремену, ЕУ је наговестила перспективу чланства од 2025. године за Србију и пет других балканских држава.

На Балкану имају важне улоге и Западна Европа и Америка која је рекла да ће учинити све што треба како би грчко-македонски споразум био успешан.

Потпредседник САД Мајк Пенс је 5. јула разговарао телефоном са Ципрасом и Заевом. Он је касније твитовао да ц́е "успешна имплементација" споразума отворити врата европским интеграцијама за Републику Северну Македонију. Немачки министар иностраних послова Хајко Маас изјавио је 30. јула да је у "стратешком интересу" ЕУ да се шири на западни Балкан.

- То ц́е бити велики ударац - за Русију ако би се Србија, коју су НАТО снаге бомбардовале 1999. године, једног дана придружила савезу, рекао је Никита Бондарев, стручњак за Балкан из руског Института за стратешке студије, који саветује Кремљ.

- Ми ц́емо постати готово без пријатеља у југоисточној Европи - рекао је он.


/Блиц/