ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖИЈЕ! Подржите Разглас куповином књиге!

Arrow up
Arrow down

pecatraz

Москва није прихватила резултате истраге Израела о обарању руског авиона

Pin It

pecat

Русија није прихватила налазе истраге Израела о обарању њеног авиона сиријским противавионским ракетама, известила је либанска телевизија Ал Мајадин.


Авион је оборен у покушају ометања израелског напада из ваздуха крај лучког града Латакије.

Израелска војна делегација је у Москви у покушају да смањи напетост који је изазвао тај инцидент.

Делегација, предвођена командантом израелске авијације Амикамом Норкином, понудила је руском колеги Андреју Јудину своје виђење, укључујући информацију коју је Израел имао пре удара и главне резултате истраге коју је почела израелска војска.

Дописник либанске телевизије из Москве јавио је да су Руси одбацили израелске налазе, на основу су којих Русија и Сирија одговорне за обарање авиона, и затражиле да Израел спроведе нову истрагу, преносе израелски медији.

Руска амбасада у Тел Авиву је на Твитеру навела да акције израелске војске над Сиријом сматра “неодговорним и непријатељским”, и да су изложиле руски авион “опасности” и довеле до погибије 15 руских ваздухопловаца.

Сиријска противавионска одбрана је покушавајући да погоди израелске авионе “Ф-16” који су гађали сиријско постројење оружја, грешком оборила велики, спори руски извиђачки авион Иљушин “Ил-20”.

Израел је потврдио да је изведео напад из ваздуха, што иначе ретко чини.

У саопштењу је наведено да су у згради коју су напали израелски авиони, били системи за производњу прецизног оружја намењеног Ирану и либанском Хезболаху који се у сиријском рату боре на страни председника Сирије Башара Асада.


Израел је тврдио да је руска војска унапред била обавештена о том нападу, у складу с договором две земље о избегавању ненамерног сукоба, и да су се његова четири борбена авиона већ вратила у ваздушни простор Израела, када је оборен руски авион.

Руска војска је, међутим, навела да је о израелској операцији информисана у “последњем минуту”, када више није било времена да авион одлети на сигурно.

Председник Русије Владимир Путин је за инцидент рекао да изгледа као “ланац трагичних случајних околности” и да Израел није оборио руски авион, што израелски званичници тумаче као настојање да се изглади спор.

(Бета)