ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖИЈЕ! Подржите Разглас куповином књиге!

Arrow up
Arrow down

pecatraz

За неке пензионере повећање само обећање

Pin It

1911

Замолио бих меродаван одговор да ли су они који су отишли у пензију 2018, 2017, 2016. или 2015. године закинути за увећање од осам до 13 одсто и зашто? Да ли повишицу примају само они који су у пензији од 2014. и раније? Наиме, у пензији сам од јануара ове године и коначно сам је добио сходно (још увек) привременом решењу, али без икаквог увећања. Да ли је тако прописано актом о увећању пензија? Претпостављам да има много оваквих ,,случајева” које интересује одговор, пита др Драган С. Вујновић из Београда који се јавио редакцији „Политике”

 

Слободан Илић, пензионер, пита којом су се рачуницом руководили министарства финансија и рада, када је обелодањено да ће пензионери, који су пре умањења имали 40.000 динара, пензију сада добити 43.626. Њему је, каже с првим делом за октобар, у пару исплаћено само оно што је примао и пре умањења у октобру 2014. – 40.000 динара.

Ово су само нека од питање разочараних пензионера који су ових дана примили први део пензије за октобар. Влада је најављивала да ће по укидању Закона о привременом умањењу примања бити враћена на износ пре октобра 2014. и увећана од 8,4 до 13,3 одсто у зависности од тога колика су примања имали.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије, потврђује да се много пензионера жали на последњи износ на чеку. Те да је јасно да је већина добила само оно што им је било одузето пре четири године, што су зарадили кроз радни стаж и уплаћене доприносе. И то је добро, али је невоља што већина није добила никакво увећање.

– Тешко је докучити рачуницу којом су се надлежни руководили. Пензионери не знају коме да се жале, осим да провере у обрачуну у ПИО фонду, што је мало вероватно – каже Перић.

Слаже се да је крајње време да надлежни изађу и јавно кажу како су дошли до ових процената увећања, јер су за сада само задовољни пензионери који примају до 32.000 динара, који су добили повећање од пет одсто, истиче Перић.

Ништа мање нису зачуђени износима на чеку ни у Удружењу војних пензионера Србије. Кажу да упркос пракси да се расположиви фонд за увећање пензија линеарно дели на све пензионере, овога пута су пет одсто увећане пензије онима чија су месечна примања до 26.000 динара. Да би се то учинило прављена је својеврсна математичка гимнастика. Парадоксалну ситуацију ће, како је речено разрешити запослени у Фонду ПИО који се баве обрачуном пензија.

Када надлежни саопштавају ,никад веће пензије”, требало би да буду прецизнији, па да кажу – сада су пензије највеће, ако се упореде са онима из 1990. године, или онима од октобра 2000. године…

У овом часу је више него икада пензионерима потребна истина. Зна се да усклађивања пензија у последње три године (1,2 одсто, па 1,5 одсто, па пет одсто) није надокнадило инфлацију у том периоду. Дакле, пензије су објективно све мање и тање. За паре које су им закинуте, пензионери би могли да закрпе многе рупе, али је потребно да се игра отворених карата, поручују у Удружењу војних пензионера.


Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс