Pin It

6113

 

СРБИЈА и Косово су далеко од свеобухватног мировног решења, упркос отвореним разговорима о могућој размени територија у циљу постизања споразума, изјавила је премијерка Ана Брнабић за Фајненшел тајмс.

Брнабић је упозорила да би размена територија, и када би била договорена, била „само део могућег коначног решења“, и да не би била довољна за мировни споразум.

 

„Коначни споразум, ако буде постигнут, мораће да буде свеобухватан. Мораће да укључи људска права, мањинска права, економску сарадњу, дугорочну сарадњу Срба и Албанаца, учење оба језика, као и културно наслеђе, цркве и манастире“, казала је Брнабић у интервјуу за британски лист.

Она је негирала да би договор Србије и Косова који би подразумевао размену територија отворио такозвану „Пандорину кутију“ на Балкану.

„Пандорина кутија је отворена пре тачно 10 година, када су државе признале независност Косова. Ми сада покушавамо да затворимо ту Пандорину кутију. Не можете рећи да смо пре 10 година били спремни да мењамо границе, а да данас не можемо да разговарамо о промени граница“, додала је Брнабић.

Српска премијерка је навела да лидери косовских Албанаца праве велику грешку ако мисле да ће дијалог Београда и Приштине резултирати формалним српским признањем косовске независности.

„Они мисле ‘Да, Србија ће једноставно да призна нашу независност’, али то се свакако неће десити. Они морају да се помере из своје удобне позиције и сретну се с нама на пола пута, где их ми чекамо. Хајде да направимо компромис, шта год то захтевало“, казала је Брнабић.

Од проглашења независности 2008. године, Косово је признало више од 110 земаља, наводи лист и додаје да међу њима нису Кина, Русија, Индија, Србија и пет чланица ЕУ Шпанија, Грчка, Словачка, Румунија и Кипар.

Брнабић је оспорила уобичајено гледиште у Бриселу да је званично признање независности Косова од Србије предуслов за њен улазак у ЕУ, наводећи да одсуство сагласности међу чланицама Уније према статусу Косова значи да би „споразум о дугорочној нормализацији“ односа Београда и Приштине био довољан за пријем Србије.

„Сваки дан који изгубимо у овом замрзнутом конфликту је дан који је могао бити добијен за стабилнију и просперитетнију будућност свих нас“, навела је председница Владе Србије.

Она је за ФТ казала да је председнику Косова Хашиму Тачију, с којим је у среду разговарала у Минску, рекла да се пита „постоји ли искрена жеља неких политичара у Приштини да дијалог буде настављен и да се дође до споразума“.

Говорећи о приступним преговорима с Унијом, Брнабић је рекла да је чланство Србије у ЕУ 2025. године „веома амбициозан циљ“.

„Мислим да је много важније да будемо спремни за улазак, него да постанемо члан ако нисмо у потпуности спремни за то. Ако нисте спремни за ЕУ, онда обе стране губе. ЕУ постаје слабија, а и ваша земља такође“, додала је председница Владе Србије.


//Факти//