Pin It

siptari albanci kosovo 600x300
У анкети УНДП-а и УСАИД-а, спроведеној септембра месеца ове године, око 60 одсто испитаника је изјавило да има шансе да у наредне три године напусте Косово и Метохију, уколико би се добила визна либерализација, и да би покушали да барем привремено запослење нађу у некој од земаља Европске Уније (ЕУ).

Анкетирани грађани КиМ, претежно Шиптари, су као главни разлог такве одлуке навели недостатак перспективе и незадовљство политичком ситуацијом. 
Управо је незапосленост један је од највећих проблема са којим се суочавају житељи КиМ, а према званичним подацима ниво незапослености износи око 30 одсто. С друге стране, такође према званичним подацима, на тржиште рада се пријави сваке године између 25 и 30 хиљада радно способних грађана. 
У међувремену, лакомислени и социјално угрожени грађани којима је потребан извор прихода за пристојан живот, често упадају у замке лажних агенција које нуде посао у земљама ЕУ, у замену за одређену суму новца, најчешће само у име аплицирања.

Почетком новембра месеца испред Дома културе у Призрену неколико хиљада грађана је у реду чекало ради добијања информација, у нади да ће након аплицирања успети да добију неко радно место у Немачкој.

Шиптари са КиМ у последње две деценије често су били мета превара фиктивних агенција за посредовање у запошљавању. Актуелно се води процес против сепаратистичког "посланик" Миљаима Зеке и његовог партнера Иљира Краснићија који се оптужују да су узели новац од 900 Шиптара у замену за посао у Немачкој. 
Иначе, за највећи број Шиптара са КиМ, Немачка је и даље дестинација бр. 1 где могу пронаћи добро плаћен посао за само шест месеци ове године је издато 5,515 радних виза, док је у прошлој години издато укупно 11,960 виза.


 //КМНОВИНЕ//