ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖИЈЕ! Подржите Разглас куповином књиге!

Arrow up
Arrow down

pecatraz

РЕЗОЛУЦИЈА ТЕРОРИСТА НА КиМ - ОДЛУКА О ПРОМЕНИ ГРАНИЦА СРБИЈЕ

Pin It

810182

Владајуће „косовске“ странке израдиле су резолуцију о "дијалогу" са Београдом по којој "парламент у Приштини може да донесе одлуку о промени граница"

Косовске владајуће партије израдиле резолуцију у којој је написано да парламент у Приштини може да донесе одлуку о територији. Представници косовских владајућих партија постигли су договор о финалној фази дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Према писању приштинске Газете експрес, у једној тачки резолуције написали су да косовски парламент може да одлучи о територији у оквиру коначног договора са Београдом, чиме, како се наводи, резолуција званично отвара могућност да неко постигне сагласност о територији и процесуира је у парламенту.

"Скупштина Косова гласањем две трећине свих посланика треба да ратификује међународне споразуме о овим питањима: територија, мир, савез, политичка и војна питања", пише у клаузули 6.

Лист наводи да се председник Демократске партије Косова Кадри Весељи састао у суботу са премијером Рамушем Харадинајем, замеником премијера Фатмиром Љимајем, Енвером Хоџајем и Дарданом Гашијем, пред којима је исказао потребу за консензусом парламентарних странака у вези са дијалогом.
Опозиционе странке нису успеле у томе да се одобри резолуција којом би спречиле председника да разговара о границама.

Како се наводи, косовска влада је успоставила тим за дијалог са Фатмиром Љимајем у коме се, између осталих, налазе Дардан Гаши, Енвер Хоџај, Беџет Пацоли.

У међувремену, између премијера и председника привремених косовских институција жестока полемика на друштвеним мрежама. Харадинај понавља да у резолуцији стоји и да "границе Косова остају непромењене и да се о томе не преговара". Тачи каже да "државни интереси Косова морају увек да буду изнад било које политичке партије или изборног интереса".

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли написао је на свом Фејсбуку да је иницијатива за доношење резолуције о дијалогу "отворила пут за јачање процеса дијалога у циљу постизања међународно правно обавезујућег споразума између Приштине и Београда".

"Резолуција подиже уставни дух и одлучност наше западне оријентације, стратешко партнерство са моћним земљама и међународним организацијама. Време истиче, резолуција чека да се што пре одобри", написао је Пацоли.


/Танјуг/