Pin It

810181
Историчар Милан Ст. Протић сматра да ће, када је у питању Косово, све остати статус кво као што је било последњих 20 година и не види простор за корак напред.

У интервјуу за "Блиц", на питање које је то решење о којем Вучић говори да му није прошло, Протић каже да мисли да је Вучић говорио о размени територија - југ Србије за север Косова."Како тачно и у којим међама, није битно. Уместо добровољне размене становништва они су размишљали о размени територија. Много је гора и тежа размена територија него размена становништва", сматра Протић.

 

Он додаје да би Србима, који тренутно живе јужно од Ибра неупоредиво било боље у Србији, да тамо за њих нема будућности. "На северу је створено нешто што више личи на Дивљи запад него на цивилизовану средину и то је највећи проблем", додао је он.

Износи и своје виђење решења за КиМ, према којем би Србија признала Косово, али би одмах добила чланство у ЕУ и екстериторијалност светиња на КиМ, Срби с КиМ добили би опцију да се преселе у Србију, а Албанци с југа Србије на Косово.

НАТО, ЕУ и Савет безбедности би требало да гарантују Србији територијални интегритет а за Србију би требало обезбедити дуготрајну финансијску помоћ која би је за десетак година подигла на ноге.

Кад је реч о северу Косова, она сматра да су север Косова и југ Србије спојени судови и да Србија мора да изабере или једно или друго.
Према његовом мишљењу, југ Србије је неупоредиви значјанији за Србију зато што туда пролази аутопут и ако Србија изгуби моравско-вардарску долину изгубила је жилу куцавицу.

"Да сачувамо и једно и друго, мислим да је немогуће", каже он.

Коментаришћи догађаје од 5. октобра 2000. он каже да је то требало да буде револуција у смислу фундаменталне промене система, а претворио се у дан када је Коштуница заменио Милошевића док је политика остала иста и систем непромењен.

На питање у ком правцу државу води данашња власт, каже - никуда, и додаје да приче да Србија може и на Исток и на Запад представљају илузију.
За Савез за Србију и Јанковићев Блок 381 каже да ни једни ни дурги нису довољно зрели нити довољно јаки да би се успешно супротставили владајућој коалицији.


(Танјуг)