ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖИЈЕ! Подржите Разглас куповином књиге!

Arrow up
Arrow down

pecatraz

"КАКАВ АУТОГОЛ!" Један од најугледнијих листова на свету "оцрнио" Хрвате после Мундијала

Pin It

13


"Требао је то да буде велики тренутак за Хрватску: показивање националног јединства у домовини и поносног лица према свету. Али уместо тога, прославе широм државе, организоване поводом успеха фудбалске репрезентације на Светском првенству, изазвале су поделе и критике". Овако започиње велики извештај угледног Фајненшал тајмса (ФТ) о сенци која је, због наступа Марка Перковића Томпсона на дочеку "ватрених", пала на прославу сребрне медаље коју су освојили у Русији.

Ево како је "Јутарњи лист" пренео чланак под насловом "Хрватска забила аутогол након успеха на Сјетском првенству", који је написала Валери Хопкинс, дописница ФТ-а задужена за југоисточну Европу.

"Пола милиона навијача, 12 одсто становништва Хрватске, дочекало је на улицама Загреба играче на њиховом повратку из Русије. Улазак Хрватске у финале Светског првенства у домаћој је јавности донео предах од тема попут пензионе реформе, економских тешкоћа и масовног исељавања, док су новинари у страним медијима опсежно писали о играчима попут Луке Модрића и Марија Манџукића и њиховим тешким животним путевима, укључујући и избеглиштво током рата 90-их. Али, када је певач Марко Перковић изашао на бину у Загребу и запевао неслужбену химну репрезентације 'Лијепа ли си', док су се репрезентативци иза њега држали за руке, атмосфера се променила.

Перковић, познат по надимку Томпсон који је добио по аутоматској пушки америчке производње, националистички је певач који је с одобравањем певао о геноциду из времена Другог светског рата и тадашњим концентрационим логорима, који су отворени када су Хрватском владали фашисти у савезништву с нацистима. Популарност је стекао у ратно време када је објавио прву песму у којој као војник брани своје родно место.

У раним 2000-им годинама постао је права звезда, делом као реакција на оно што су у то време многи Хрвати доживели као увреде генералима против којих се водио поступак у Хашком трибуналу. Он је бивше војне челнике осумњичене за ратне злочине славио извикујући фашистичке покличе из времена Другог светског рата, а његови су концерти забрањени у градовима широм Еуропе, укључујући и у неке у Хрватској. Перковић тврди да он није фашиста, него домољуб.

Перковићев наступ, на који је дошао на позив хрватских репрезентативаца, на површину је избацио неразрешене контроверзе у хрватском друштву о рату који је трајао од 1991. до 1995., али и контроверзе о хрватској улози у Другом светском рату, око које се поделе темеље на томе ко је био на страни фашиста, а ко на страни побједника, Титових партизана. Перковићева присутност на дочеку политизовала је оно што је требао бити тренутак заједништва.

- Ово Светско првенство било је фактор уједињења јер су апсолутно сви навијали за Хрватску, и у домовини и широм регије, изјавила је Тена Прелец, научница на Европском институту у склопу угледног "Лондон Сцхоол оф Ецономицс" (ЛСЕ). - Али сада у Хрватској има и горчине и разочарања јер је утисак да је одређена политика поновно присвојила себи неке симболе, као да остали - они који се не слажу с оним што Томпсон представља - нису довољно велики Хрвати, напомиње Прелец.

У Хрватској и даље траје расправа о њеној улози у Другом светском рату. Десно оријентисани ратни ветерани су 2016. године поставили плочу у Јасеновцу - месту у којем је био концентрациони логор о којем је Перковић певао - с фашистичким покличем. Слоган 'За дом спремни' користио се у хрватској квислиншкој нацистичкој држави и често се чује на Перковићевим концертима. Плоча је у Јасеновцу, у којем је убијено 83.000 (новинарка није узела у обзир извештај Земаљске комисије Хрватске, основане 1945, која је у извештају Међународном војном суду у Нирнбергу навела да је број жртава био између 500.000 и 700.000, прим. прев.) Срба, Јевреја Рома и антифашиста, стајала готово годину дана. Поверенство за утврђивање прихватљивости слогана у јавном дискурсу оценило га је 'противуставним, али допустивим'.

Фудбал је доприносио стварању заједништва у Хрватској и учвршћивању националног поноса још од освајања бронзе на Светском првенству 1998., само три године након завршетка рата против Србије (Србија није била у рату са Хрватском, већ је дошло до насилног отцепљења од Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, прим. прев.) и у Босни. Фрањо Туђман, који је државу водио деценију од њеног осамостаљења, био је снажно заинтересован за спорт и његов потенцијал за проношење гласа о Хрватској у свету.

- Победе у фудбалу обликују национални идентитет једнако као и ратови, говорио је Туђман.

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић пригрлила је ту Туђманову тезу те је с трибина пратила утакмице, укључујући и финале, одевена у дрес с црвено-белом шаховницом. Она засад није коментарисала Перковићев наступ на дочеку, али је у прошлости говорила да јој је он омиљени певач.

Председница Хрватске, Колинда Грабар-Китаровић, и најбољи фудбалер Мундијала, Лука МодрићФОТО: ТАЊУГ/АП
Председница Хрватске, Колинда Грабар-Китаровић, и најбољи фудбалер Мундијала, Лука Модрић
За многе Хрвате фудбалска репрезентација је 'један од најсветијих елемената који сачињавају нацију', каже Дарио Брентин, научиник који истражује повезаност фудбала и национализма на Балкану на Универзитету у Грацу, у Аустрији.

Но, блиске везе репрезентације и Перковића многима су превише. Иван Ракитић је објавио "селфи" с Перковићем након што се овај укрцао на њихов аутобус и написао: - Краљ је стигао. Један једини. Ајмо, Хрватска! Три дана након дочека, Ракитићев селфи с контроверзним певачем прикупио је више од 640.000 'лајкова'.

Селектор репрезентације Златко Далић бранио је Томпсонов наступ, но други кажу да особа која изазива толико подела није смела да има везе с националном прославом.

Ефраим Зуроф, ловац на нацисте из Центра Симона Визентала, објавио је саопштење којим осуђује његов наступ тврдећи да Перковић 'нигде не би смео да буде почасни гост, понајмање на једном од највећих скупова у хрватској историји на којем се слави грандиозни спортски успех'", закључује ФТ.


//Јутарњи лист//