Pin It

78182

ПОДГОРИЦА – Војни изасланик Црне Горе у Хрватској, пуковник Иван Машуловић, учествовао је на обележавању хрватског Дана победе у Книну, у оквиру редовних активности и на позив домаћина, у складу са уобичајеним дипломатским протоколом, саопштило је данас Министарство одбране Црне Горе.

 

Како су казали из тог владиног ресора, Машуловић није био у Книну да прославља „било чије победе или поразе, нити страдања било ког народа, како се то злонамерно жели инсинуирати”, преноси РТЦГ.

„Та реторика и смештање овог безазленог цивилизацијског чина у контекст сулудог рата деведесетих, не приличи двадесетим годинама овог века, новом времену у којем су и Црна Гора и Србија земље кандидати у преговарачком процесу са ЕУ”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства одбране поручују да је Црна Гора свој однос према страдалима показала кад им је то било најпотребније.

„Данас је окренута сигурној европској будућности, и одлучно иде у корак са развијеним демократским земљама, ослобођена баласта прошлости. Без обзира на било чија очекивања, Црна Гора не жели никад више да бије туђе битке, већ је окренута свом развоју и напретку, и изградњи добросуседских односа са свим земљама у окружењу, што је најбољи пут за јачање регионалне стабилности”, наводи се у саопштењу.

Такав однос, како је саопштено, Црна Гора има и према блиској, пријатељској Србији, као и према блиској и пријатељској Хрватској, уз то и савезничкој земљи у НАТО, преноси РТЦГ.

Из Министарства се наводи да је то позиција Црне Горе у односу на тај догађај, а да су „све друго најобичније инсинуације, које углавном долазе од оних који су и тада, као и данас, покушавали да ламентирају над судбином погинулих и прогнаних, и да политички профитирају на њиховој несрећи”.

Министар одбране Александар Вулин изјавио је раније данас да му је жао што је на обележавању годишњице хрватске акције „Олуја” у Книну, „на прослави највећег страдања мог народа”, видео - официра црногорске војске.

„Волео бих да чујем од представника црногорске државе и војске да кажу чему су се радовали и чему су се обрадовали када су били на тој великој прослави, да кажу ком су се протеривању обрадовали и да нас подсете, или да подсете себе, да су они били део те заједничке државе у време када је тих 250.000 људи дошло баш у земљу коју су и они чинили”, рекао је Вулин у Новом Саду.

Поводом присуства црногорског војног аташеа у Хрватској Ивана Машуловића, на прослави „Дана победе и домовинске захвалности” у Книну реаговали су представници опозиционих партија у Црној Гори.

Тај потез сматрају неодговорним и без оправдања, непримереним и непотребним па захтевају опозив Машуловића, и позивају премијера Душка Марковића да поднесе оставку, наводи РТЦГ. 


/Танјуг/