Pin It

38181
У недељу, 5. августа, када се у Хрватској обележава 23. године од војно-полицијске акције "Олуја", током које је из Хрватске протерано 250.000 Срба, док је више хиљада убијено или се води као нестало, биће представљени борбени авиони, чију је куповину Хрватска договорила са Израелом.

Како наводи "Јутарњи.хр", на загребачки аеродром "Плесо" данас су слетела три израелска авиона Ф-16, од којих ће два у недељу у склопу "ваздухопловног програма прославе Олује" летети изнад Книна.

Реч је о авионима чију је куповину Хрватска договорила са Израелом, који ће за две године ући у састав Хрватског ратног ваздухопловства.

"Јутарњи. хр" истиче и да се очекује да се током поподнева на "Плесу" појаве хрватски премијер Андреј Пленковић и министар одбране Дамир Крстичевић, како би поздравили израелске пилоте и команданта израелске ваздухопловне базе Рамала Давида, који је такође дошао у Загреб.

"Индеx.хр" додаје да је Пленковић "открио" на конференцији за медије да ће у недељу током, како назива тај портал "прославе Дана победе и домовинске захвалности", над Книном летети израелски Ф16, које је Хрватска недавно купила.

- То је требало да буде изненађење, али нам слабо иде. Све кажете и сазнате пре нас. Да, имаћемо мимолет, израелски Ф16 летеће изнад Книна заједно с нашим авионима - рекао је Пленковић.

Ипак, портал наводи да је Пленковић то најавио још на сабору ХДЗ-а пре два месеца, али да је изгледа на то "заборавио".

Обележавање 23.годишњице од операције "Олуја" почиње у суботу, 4. августа у 13 сати и трајаће до 21 сат, а наставиће се наредног дана.

У оквиру програма, како је раније најављено, хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић ће 5. августа, поводом 23. годишњице војно-полицијске операције "Олуја" у Книну уручити одличја генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Дан пре тога ће бити одиграна ревијална фудбалска утакмица између ратних ветерана, припадника Хрватске војске и полиције и фудбалске репрезентације са селектором Златком Далићем на челу.


 /Блиц/