ПЛАЧ МАЈКЕ БОЖИЈЕ! Подржите Разглас куповином књиге!

Arrow up
Arrow down

pecatraz

Ко то ради против економије РС

Pin It

298183

На рачун министра финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изнијете су тешке оптужбе, прије свега да не води рачуна о интересима економије РС.

Портал „Бањалучки“ преноси писмо од правне куће, који штите интересе финансијске консултантске куће Сино РС.

 

Писмо открива негативну улогу коју играју поједини извршиоци у Влади РС, чиме подривају ауторитет свог националног лидера пред лицем међународне заједнице.

Суштина притужби изнесених у писму се своди на следеће:

Република Српска се обратила за помоћ финансијској консултационој кући Сино РС. Као јединствена опција тражена је могућност добијања политички немотивисаног финансирања на међународном тржишту капитала, у тренутку када се РС налазила под јармом светских финансијских института, попут ММФ, и није имала других ефикасних канала за привлачење инвестиција.

Ситуација је отежана тиме што република није самостална држава, већ представља ентитет са доста компликованим правним статусом унутар Босне и Херцеговине. Председник РС је под санкцијама међународне заједнице, а и сама могућност позајмице средстава мимо БиХ је доста спорна.

И поред овог, консултанти су припремили економску анализу, разрадили препоруке, организовали сусрете са потенцијалним сервисним агентима и потенцијалним организаторима, помогли да се у републику привуку средства преко хонгконшке финансијске организације, која је, успут, једина пристала на учешће у тендеру, без обзира на санкције. Осим ње, више нико није изразио жељу да учествује на тендеру.

Све крупније банкарске структуре су се одмах повлачиле када би чуле да се ради о РС и под каквим је санкцијама. Надаље, Сино је разрадила инфраструктуру емисије и пронашла платежног агента, правне консултанте, листинг агента и бечку берзу – институције које су пристале на сарадњу, иако су биле свесне високих ризика код рада са РС.

За учешће на тендер РС за платежног агента нико се није пријавио, али је одговарајући агент нађен уз помоћ организатора. РС је захваљујући овоме добила 168 милиона евра уз кредитну ставку која је била упоредива са ставком о којој је преговарала Србија у јуну 2018, у тренутку емисије својих обвезница. То представља феноменални успех, јер је кредитни рејтинг РС неколико пута нижи од рејтинга Србије. По признању водећих светских финансијских експерата Сино је урадила немогуће, јер је убедила инвеститоре да је кредитни капацитет РС упоредив са српским.

Међутим, Министарство финансија РС је имало другачије мишљење, јер није извршило уплату хонгконшкој компанији за успешно обављене услуге, па је последња припретила судом. Сино је у ситуацији када Министарство финансија није извршило уплату за обављене услуге направила уговор са адвокатском кућом светског гласа и предала тужбу у Суд у Лондону.

После овога постављамо питање: чиме је мотивисано понашање министра финансија, ако се зна да ће на судској расправи факт неплаћања сасвим могућно бити процењен као нарушавање обавеза по обвезницама, чије емитовање је организовала Сино? Овакав скандал може ударити по ауторитету националног лидера у предворју избора у републици…

Вероватноћа да ће РС изгубити на суду је веома висока, јер је, према условима посла закљученог са хонгконшком фирмом, извршена уплата у корист РС.

РС би требала да плаћа своје рачуне, иначе ће велики успех на међународном кредитном тржишту, који је достигнут захваљујући консултантској кући Сино, бити поништен од стране министра Телгетије, који је изненада прекинуо све контакте и није хтео више да се среће са представницима Сино.


/www.in4s.net/