Pin It

304

Полицијски синдикат Србије (ПСС) изразио је саучешће породици радника Сектора унутрашње контроле у Министарству унтрашњих послова (МУП), који је преминуо данас по пријему решења о смени с радног места на којем је до сада радио.
Решењем, према недавно усвојеној систематизацији, требало је да буде пребачен на место координатора у саобраћајној полицији, због чега је у предстојећим данима најавио протесте.

"Нажалост, дешава се оно о чему смо упозоравали од августа: да нова систематизација у МУП-у неће бити професионална, да ће бити дискриминаторска и политичка, као и да ће узроковати смањење зарада полицајаца и трагедије. У току је подела решења по новој систематизацији, а нашем колеги Жељку Л. када је примио решење којим је скрајнут са места на ком је годинама одговорно радио, позлило је и нажалост преминуо је", наводи се у саопштењу ПСС-а.
У саопштењу се наводи и да је Жељко Л. имао неколико година до одласка у пензију и да је новим решењем требао да буде распоређен на ниже радно место са "значајно мањом платом".
"Ово је само најдрастичнији пример шта се дешава овом накарадном систематизацијом, где се каријерни и професионални полицајци пребацују на радна места, далеко нижа од њихове квалификације и искуства. Напомињемо да су нова решења код већине полицијских службеника изазвала велике здравствене проблеме као и незадовољство, првенствено бригом за породицу и егзистенцију", саопштио је ПСС.
Тај синдикат је додао да имају информацију да се неколико десетина полицајаца обратило психолозима МУП Србије због нових радних места, као и да се тренутно одвија "потпуно гушење радних права запослених од стране МУП-а, на челу са министром Небојшом Стефановићем" и дискриминација радника.
"Пошто министар Стефановић посматра српску полицију и МУП као приватну фирму, а запослене као бројеве и не жели да се разговором решавају проблеми, у данима који долазе биће организовани протести полиције и свих запослених у МУП Србије. Нећемо стати док се правда не врати у полицију и не исправе грешке које су довеле до овакве трагедије", изјавио је председник ПСС-а Вељко Мијаиловић.

-------------

/БЕТА/