Pin It

300


Бесплатне Wi-Fi мреже могу бити корисне ако желите да уштедите на преносу података, али треба бити опрезан – велики број њих заправо су замке које могу да вас коштају много више од неколико потрошених мегабајта.

Искључите Wi-Fi када га не користите
Искључивањем бежичне мреже решили сте три ствари – батерија уређаја биће вам захвална, нећете моћи да се спојите на лажну мрежу и бићете поштеђени од лавине напорних реклама. За екстра ниво обране додајте екстензију ДоНотТрацкМе која ће блокирати странице и услуге од извлачења ваше тренутне позиције.
Користите ВПН
ВПН, односно Виртуелна Приватна Мрежа (Нетњорк) даје вам анонимност док сте онлине – њеб странице које посетите видеће адресу виртуелне мреже, а не ону који тренутно користите. ВПН је, упозоравамо, плаћена услуга која ће успорити вашу мрежу. Цена услуге, додуше, није астрономска, а постоје и ВПН-ови који не наплаћују ништа.
Не допуштајте уређају да упамти бесплатну мрежу
Већина телефона аутоматски ће запамтити хотспот шопинг центра или аеродрома које су раније користили. Лажњаци могу да клонирају име те мреже и улове ваш уређај када покуша да се споји на легитимни хотспот. Цена? Ваш новац, идентитет и подаци.
Добро обратите пажњу на име мреже
Хакери често користе имена мрежа која су јако сличне оригиналу. Једина разлика је што ће аутентични хотпот тражити неку врсту ауторизације, док ће лажни бити потпуно бесплатан. Пре него што идући пут кренете да се спајате на хотспот, увек питајте конобара или власника услуге за тачно име мреже.
Инсталирајте антивирус
Ово је јако важно: увек, али увек имајте ажурирани антивирусни софтвер. Постоје стотине начина хаковања и стотине нових се појављују сваког дана, а ваш задатак је барем да будете у току. Уосталом, ваш антивирус ће вас подсетити да пазите када се спајате на лажне хотспотове.
Користите мрежу која од вас тражи двоструко логовање
Мрежа која не тражи лозинку или вам не шаље поруку потврде често је лажна. Како бисте остали сигурни, бирајте хотспот који вам пре спајања пошаље СМС. Ово њих и вас штити од криминалаца који раде опасне дупликате бесплатних Wi-Fi мрежа, пише Тпортал.


--------------

дневно.рс