Pin It

250

Тројици ухапшених за напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића, активисте ове странке и полицајца укинут је притвор, наводи Више јавно тужилаштво из Крушевца у одговору Инсајдеру. Притвор је укинут, како је наведено из Тужилаштва, јер су престали разлози због којих је одређен, али нема одговора који су (разлози) у питању.Тројици ухапшених за напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића, активисте ове странке и полицајца укинут је притвор, наводи Више јавно тужилаштво из Крушевца у одговору Инсајдеру. Притвор је укинут, како је наведено из Тужилаштва, јер су престали разлози због којих је одређен, али нема одговора који су (разлози) у питању.
Инсајдер наводи да је сам Борко Стефановић, али и Савез за Србију, овај напад окарактерисао као покушај убиства.

 

Više javno tužilaštvo u Kruševcu u odgovoru na pitanja novinara Insajdera u vezi sa napadom na Borka Stefanovića pre nešto više od mesec dana, navodi da je uhapšenima ukinut pritvor jer su prestali razlozi zbog kojih je pritvor na početku i određen, ne navodeći, međutim, koji su to razlozi.

"Rešenjem sudije za prethodni postupak Višeg suda u Kruševcu ukinut je pritvor prema napred navedenim licima, obzirom da su prestali razlozi zbog kojih je pritvor određen", navodi Više javno tužilaštvo u Kruševcu koje sprovodi istragu.

U Višem sudu u Kruševcu, međutim, na pitanja novinarke Insajdera koji je razlog za određivanje pa i ukidanje pritvora zamolili su da se obrate pisanim putem. Insajder navodi da su to i učinili a da odgovore čekaju.

Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa uhapšeni su ubrzo posle napada na Stefanovića koji se dogodio krajem novembra u Kruševcu. Njima je potom određen jednomesečni pritvor, koji je ukinut u petak, i sva trojica su puštena na slobodu.

U odgovoru Višeg javnog tužilaštva iz Kruševca navodi se i da su M.Š, M.Ž. i D.G. osumnjičeni da su izvršili po jedno krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu, a osumnjičeni M.Š. i za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene delatnosti.

Za delo nasilničko ponašanje na javnom skupu predviđena je zatvorska kazna u rasponu od šest meseci do pet godina, a ukoliko se bude posmatralo da su krivično delo činili u grupi, kazne može ići i do osam godina zatvora, prenosi Insajder.

Imena osumnjičenih nisu bila poznata sve do sredine ovog meseca kada ih je na konferenciji za novinare javnosti otkrio Borko Stefanović. On je tada rekao da vlast krije identitet napadača na njega zbog namere da ih zaštiti.

Осумњичени су на саслушању у тужилаштву негирали да су учествовали у нападу, преноси КРИК.Осумњичени су на саслушању у тужилаштву негирали да су учествовали у нападу, преноси КРИК.

Сва тројица рекла су да су се испред Месне заједнице, где се одржавала трибина опозиционог Савеза за Србију и где је дошло до напада, нашла случајно, преноси КРИК. Како су навели, шетали су по граду и нису ни знали да је у току политички скуп.
Прошле недеље, према писању КРИК-а, у овом поступку сведочио је и крушевачки бизнисмен Горан Макрагић. Он је негирао Стефановићеве наводе да је у пословним везама са осумњиченима и да их познаје само "из виђења". Макрагић је, како пише КРИК, близак двојици контроверзних бизнисмена са Косова – Звонку Веселиновићу и Милану Радоичићу, који је и потпредседник "Српске листе".

СзС: Пуштањем нападача на Стефановића власт показала да не намерава да прекине насиље

Савез за Србију оценио је да се пуштањем на слободу ухапшених због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића показује да власт не намерава да прекине насиље нити да казни оне који га спроводе. 
Тај савез је у саопштењу указао на то да су тројица ухапшених због напада на Стефановића, на двојицу чланова Левице Србије и на полицајца, пуштена из притвора, а да јавности нису откривена њихова пуна имена. 
"Поставља се питање како ће Бобан Јовановић, коме су тада разбили вилицу и који иде код логопеда да поново учи да говори, да се осећа знајући да улицама Крушевца слободно шетају они који су га крвнички напали", наводи се у саопштењу. 
Савез за Србију захтевао је од Тужилаштва и МУП-а да што пре објасне јавности зашто су људи који су покушали да убију Стефановића пуштени из протвора, да открију њихова пуна имена, да се што пре открију налогодавци тог напада и одговори на питање да ли су и како они повезани са Српском напредном странком. 
"Позивамо све грађане да не одустају од борбе за нормалну Србију без насиља", закључује се у саопштењу.

__________

/Н1/